Meniu Închide

Netezirea ABS-ului cu acetona

Recent am facut o incapere pentru imprimanta 3D, o cutie cu cadru de lemn, pereti de policarbonat si usita pentru a putea printa cu ABS ca si material.

Ce este ABS-ul?

Acrilonitril Butadien Stiren (ABS) este un termoplastic opac compus din cei trei monomeri din denumirea sa. Fata de PLA, acesta este mai dur si rezistent la temperaturi, dar si la socuri. Multe elemente de plastic din jurul nostru sunt facute din acest polimer. Cel mai bun exemplu – piesele lego.

De ce sa folosesti ABS in loc de PLA pentru imprimanta 3D?

Desi ABS-ul este mai pretentios la mediul de printare, calitatile lui sunt utile in aplicatiile tehnice pentru elementele supuse la socuri sau rezistenta de torsiune cat si pentru cele care sunt expuse la temperaturi mai ridicate. Iar ca pret, este asemanatpr cu cel de PLA pe kg.

Tabelul de pe blogul Prusa ofera o comparatie detaliata intre materialele folosite in printare.

De ce se printeaza mai greu fata de PLA?

  • Este sensibil la schimbarile de temperatura in timpul printarii – isi va schimba densitatea si va duce la defecte vizuale sau probleme de lipire a straturilor. Cand am printat prima oara, mi-a iesit obmare spagheata, pentru ca s-a deformat si s-a lipit de duza. Pentru a reduce riscul de deformare, este recomandat ca imprimanta sa fie izolata intr-o cutie.
  • Cum primul strat conteaza, va trebui sa folosesti lipici pe patul imprimantei, altfel va exista riscul ca modelul sa se desprinda in timpul printarii.
  • Absoarbe umiditatea si combinat cu ce am mentionat mai sus, va fi un esec rapid.
  • Emana un fum toxic atunci cand este topit. Vei avea nevoie de ventilarea camerei sau de o cutie pentru imprimanta.

Dar, dupa ce vei stapani tehnica de printare, vei debloca un avantaj al ABS-ului, acela de a putea sa il netezesti cu acetona.

Ce inseamna asta? Ca ABS-ul poate fi dizolvat cu acetona si daca il expui la vapori, suprafata expusa va avea un efect neted.

Exemplu de netezire cu vapori

Cum poti netezi ABS-ul cu vapori de acetona?

Cea mai simpla metoda, folosesti un borcan in care pui putina acetona, pui modelul pe o baza metalica usor inaltata in interiorul borcanului si ii pui capacul. Iar ca sa accelerezi procesul de evaporare al acetonei, pui borcanul pe patul imprimantei si il incalzesti la 50-80 de grade. Dupa 10 minute se vor vedea usor efectele acetonei asupra ABS-ului.

img 2947
Borcan cu acetona si model ABS

Desi este un proces mai delicat de procesare pentru ca trebuie sa lucrezi cu acetona si sa porti masca sau mediul sa fie aerisit, rezultatele sunt foarte bune.

Cand lucrez cu PLA, trebuie sa finisez foarte mult cu smirghel si gradual ca sa obtin o suprafata neteda. Pe cand cu ABS, obtin o suprafata neteda, dar si lucioasa.

img 3003
ABS nefinisat si netezit vs PLA nefinisat

Alte articole

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ce părere ai despre ce am scris?x
()
x