Meniu Închide

10 lucruri pe care le-am învățat despre imprimanta 3D

De când mi-a venit imprimanta 3D, am avut destul timp să întâmpin diverse dificultăți dar și să învăț lucruri esențiale pe care la început nu le știam. Probabil m-ar fi ajutat dacă îmi zicea cineva de ele. Așa că am făcut o listă cu cele mai comune lucruri întâmpinate. Sincer, unele mi-au dat bătăi de cap pe termen lung.

  1. Verifică fiecare șurubel dacă necesită să mai fie strâns sau nu. Am stat 4 luni cu patul de printare slăbit și avea joc la unele mișcări. Nu am bănuit că acest lucru poate fi un motiv din care aveam straturi cu probleme la figurinele printate.
  2. Pune imprimanta pe ceva solid și stabil. Inițial am avut imprimanta pe birou. Se întâmplau multe dubioșenii cu straturile printate tocmai pentru că biroul nu era stabil, iar la niște mișcări mai bruște ale motoarelor, acesta se clătina sau vibra. Am mutat imprimanta pe jos, pe parchet și am verificat cu mâna dar și cu câteva obiecte de test să văd dacă mai are vibrații.
  3. Schimbările de temperatură bruște afectează operațiunea de printare. Nu o să menționez ABS-ul, deoarece este foarte pretențios. Cu materialul cel mai des folosit, PLA, am observat că mai aveam diverse probleme de printare tocmai din cauză că țineam imprimanta lângă ușa de la balcon. Bineînțeles că mai ieșeam pe balcon și automat se formau curenți de aer rece sau se schimba temperatura în jurul imprimantei. Acum am mutat imprimanta în altă parte a camerei pe unde nu mă mai plimb, iar acolo este temperatura aproape constantă. Cel puțin nu o mai ia vâjul.
  4. Curăță suprafața patului cu ceva alcool, spirt, orice poate să ia grăsimea și alte lucruri lăsate pe acolo. La început scoteam obiectul de pe patul de printare și printam altceva, fără să mai curăț suprafața. Pățeam să plec din cameră și la întoarcere să găsesc tăieței tocmai din cauză că se dezlipea printul de pe suprafața de printare. Am aflat mai târziu că ajută să îl cureți de fiecare dată pentru a elimina urmele de grăsime lăsată de mana ta când te apuci de dezlipit.
  5. Se pot printa obiecte și fără infill. Am fost surprins să văd că pot printa figurine și fără să mai consum filament pentru umplerea lor. Numai că am observat si dezavantajul. Dacă printezi ceva fără infill ai șanse ca obiectul să se poată rupe mai ușor, să se torsioneze și la fel să se rupă, sau pur și simplu să se deformeze în timpul printării.
  6. Odată ce înveți să folosești suporții, viața este mult mai ușoară și totul este posibil. La început, printasem o figurină cu suporți și ieșise ceva horror. Nici nu știam cum să îi dau jos fără să stric figurina. L-am printat cu setarile default ale suporților din Cura. Cu timpul, am căutat să văd ce face fiecare parametru din partea de setare a suporților și să văd cum folosesc și alți oameni acest feature. Pot printa cam orice cu suporți acum, fără să mă mai chinui să îi dezlipesc sau să stric modelul. Am fost fascinat și de suporții tip arbore.
  7. Filamentele au rezultate diferite. Am folosit 3 modele de filament de la același brand și fiecare se comporta într-un mod propriu. Filamentul alb matt ducea la stringing, dar se contopeau cumva straturile, filamentul gri aluminiu scotea in evidență detaliile și nu aveam probleme cu stringing, iar filamentul cupru silk era foarte bun pentru obiectele care necesitau suporți, fiind mult mai casabil.
  8. Poți pune pauză la printare încât să schimbi filamentul. Recent am rămas fără filament și un obiect l-am scos în 2 culori, punând pauză si schimbând filamentul.
  9. Cu cât obiectul e mai mic, cu atât mai mult ajută o înălțime a stratului (layer height) mai mică pentru a păstra detaliile.
  10. Filamentul troznește dacă acesta prinde umiditate, automat va duce și la probleme de printare. Îl puteți lăsa în punguța lui câteva ore sau zile unde are un pliculeț cu silică.

Totul a fost un trial and error, cel mai bun mod de a învăța.

Bonus: Chiar dacă pare plug and play, necesită niște exercițiu și răbdare.

Alte articole

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Bucur
2 years ago

Imi plac figurinele pe care le-ai gandit. Hel done.

2
0
Ce părere ai despre ce am scris?x
()
x