Meniu Închide

Review Renault Megane 2 1.6 16v benzină

Inspirat de acest articol legat de Renault Megane 2 (2002-2009), mi-am amintit că am și eu una și am decis să povestesc despre această mașină care încă își mai face treaba cu succes.

Începuturi

În 2016, am făcut tranziția de la VW Polo 9n la un Megane 2. Polo-ul a fost mașina pe care am facut practică, pe care am învățat arta șofatului și pe care mi-o repara tata. Eram student, știți cum e, bani de benzină să ai, prieteni și volumul la maxim. Numai că avea motorul de 1.2, consuma mult în afară și deja la facultate îmi doream să fac drumuri la mare.

Am dat Polo-ul, tata a pus diferența și mi-a luat ce mașină am vrut a vrut. Un Renault Megane din 2004, coupe, cu motor 1.6 16v pe benzină (113cp). Avea trapă panoramică, keyless entry, climă. Mă simțeam ca și când aș conduce un bolid. Cei 113 cai, dacă erau toți, se simțeau versus ce aveam pe Polo. Puteam să depășesc fără să mă mai rog să apuc intrarea pe bandă.

Deja era altă viață. Mă angajasem, aveam ceva mai mult de minimul pe economie și începusem să suport eu cheltuielile cu mașina. Abia când am început să schimb primele piese la mașină, atunci am înțeles ce înseamnă și responsabilitatea față de mașină, dar și cât de bine este să ocolești gropile, pentru buzunar.

Eu de fel, sunt genul de om care nu suportă nicio bătaie la mașină si asta m-a făcut să mă duc des în service. Ce pot spune, în toți acești ani, am schimbat cam toate consumabilele de pe mașină, inclusiv suspensia. Mi-am făcut și treaba cu ea. Nu știu ce au pus cei de la Renault în motoare, dar merg șnur. Am colindat Europa împreună cu Celina și Megane-ul. Am făcut aproape 100k km peste ce avea inițial.

M-a lăsat de două ori în drum. O dată a fost din cauza bateriei. Are o protecție la voltaj scăzut și la fel, face ca bradul de Crăciun bordul. A doua oară a fost când niște băieți mi-au schimbat ambreiajul și cumva mi s-a rupt o rezistentă de la conectorul bateriei. Când aceasta nu mai făcea contact, îmi pica curentul. Mergeam liniștit, dădeam într-o groapă și se oprea mașina. Noroc că eram în oraș.

Când a fost să îi schimb suspensia, mi-am făcut damblaua să îi pun arcuri sport Eibach cu amortizoare compatibile. S-a transformat în altă mașină. Era o plăcere să o conduc la drum lung, mai ales pe curbe și serpentine. Minusul, gropile noastre sfinte de prin orașe și o distracție când dai de toate valurile din asfalt.

Minusuri

  • Bucșe, capete de bară sensibile la gropi sau la drumurile noastre
  • Caseta de direcție capătă joc, am schimbat bucșa, dar și caseta cu totul
  • Partea electrică, am rămas în drum de la o rezistență care s-a rupt și bordul făcea ca bradul de Crăciun
  • În timp, se duce și keyless-ul, iar cartelele la fel
  • Portbagajul tăiat
  • Schimbi des becurile la faruri și nu se schimbă ușor. Trebuie ori să dai bara jos și să scoți farul, ori să ridici mașina pe cric și să faci pe chirurgul pe lângă roată
  • Își pierde mult din valoare și nu se caută

Plusuri

  • Motor foarte bun, nu i-am schimbat decât distribuția, filtre și lichide
  • Multe dotări, precum trapa panoramică care se întreține ușor
  • Mai ieftină decât golful 4 sau 5 (la acel moment)
  • E bine antifonată, iar motorul pe benzină este foarte silențios (am pățit să repornesc mașina la semafor crezând că mi s-a oprit motorul)
  • E încă aspectuoasă pentru anul ei

Prezent

Deși am trecut la o mașină mai nouă, Megane-ul încă îl ținem în familie. Îl repar, îl spăl, îi plătesc taxele și îl folosesc prin București. Este o foarte bună mașină și pentru cărat mobilă sau biciclete. Are un sistem de rabatare interesant, unde bancheta din spate se pliaza perfect la orizontală și mașina se transformă într-o mini dubă. Acest lucru ne-a ajutat mult la mutările anterioare.

De putut, mai poate. Nu mai este ea de drumuri în afara țării, din cauza vechimii. Iar motorul, a început să pape niște ulei, nu mult, dar cât să completez la câteva luni.

Concluzie

O mașină genială, cu multe dotări pentru anul ei, dar și pentru prețul de achiziție și mă mir că mai poate. Multe dintre ele au început să dispară de pe drumuri. Deși mașina nu mai valorează mare lucru, o repar și o ingrijesc deoarece încă îmi fac treaba cu ea.

Alte articole

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Stefan
2 years ago

Daca ai grijă de ea mai duce mult și bine mașina…eu am o CORSA D 2007 motorină și nu o dau pentru nimic în lume 😂

Iulian
2 years ago

Astea nu au cumva garda joasă și e nașpa cu baia de ulei pe drumuri cu denivelări, gen de țară. Am șofat un fiat și era cât pe ce să-i crap baia la o groapă.

trackback

[…] A venit momentul să îmi iau la revedere la mașina din facultate, Renault Megane 2. […]

5
0
Ce părere ai despre ce am scris?x
()
x