Meniu Închide

Amendă de parcare în Budapesta

Se plătește parcarea în Budapesta, Ungaria?

Bineînțeles! Au multe zone de parcare cu plată, fiecare cu tariful și intervalul ei. Au loc verificări dese și poți lua ușor o amendă.

Cum se dă amenda?

Un Gigel verifică dacă ai chitanța în geam și mai e valabilă sau scanează numărul de înmatriculare și îl verifică în sistem, iar dacă nu ai parcarea plătită în acel moment, îți completează o amendă și ți-o pune la ștergătoare.

Cum achiți amenda?

La cea mai apropiată bancă sau prin transfer bancar. Eu am folosit Revolut. Din ce am mai auzit, poți să plătești și la vamă când ieși următoarea dată (posibil să apară costuri suplimentare).

Cum plătești parcarea?

Pe străduțe există niște stâlpi stil tonomat și introduci fise sau folosind aplicații pentru telefon precum Parkl și TPARK.

Cum am luat eu amenda?

Prin 2017 am petrecut o vacanță în Budapesta. Am plecat din București cu mașina și am ținut drept până în capitala Ungariei. Drumul a fost lung, vreo 10 ore cu mici opriri (8 numai în țară), dar merită decât să mai pierzi zile prin țară pe traseu (mai ales dacă mai ai un șofer).

Ajunși în Budapesta, am ajuns cu GPS-ul până pe strada unde aveam cazarea. Strada era în pantă și a durat ceva până am facut o parcare laterală deoarece era cam aglomerată. Am văzut semnul pentru parcare cu plată, am văzut și cutia unde se putea achita, dar am fugit repede la cazare. Ce se putea întâmpla în 15 minute? Simplu, m-am întors repede să plătesc parcarea și m-am trezit cu amenda la ștergătoare.

Amenda era foarte clară și avea instrucțiuni pentru plată. Aceasta era de vreo 5700 HUF(forinți), în jur de 80 lei. Cum am prins și 1 mai-ul, am ajuns cu amenda în România.

În România, am încercat să mă duc la două bănci ca să fac transferul în contul băncii din Ungaria, pentru achita amenda. Ambele bănci cereau comision 20 euro pentru transfer la o amendă de 80 lei (la acel moment). Așa că am apelat la Revolut. Îl foloseam fix din acel an, am făcut un conversie, un transfer spre contul lor și în 6 zile transferul a fost cu succes. Fără costuri adiționale.

Am mai ieșit de câteva ori prin Ungaria și nu am avut nicio problemă. De atunci, nici nu prea îmi mai bat capul cu parcatul mașinii prin orașele europene. O las la PARK AND RIDE sau garaj închiriat și aia e.

Alte articole

Subscribe
Notify of
guest
15 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Pato Basil
3 years ago

N-am fost cu mașina în vest:), până acum dar am înțeles că râsetele și parcările sunt o adevărată sperietoare.
Pe mine sincer mă cam deranjează faza in oraș…mi-au înconjurat blocul cu parcări cu plată 🙁 și nu prea mi se pare cinstit( program intre 8:00-20:00 să din serioși nu mă duc la muncă decât 8-9 ore in mod uzual. Sincer sa cred, cred că au serviciu arondat doar intre 9 și 17:00, dar n-am mai riscat, după ce m-au agățat de doua ori cu caracatița, faza de că stai după ei sa vina si dacă este la sfârșit de program aștepți până a doua zi( plus tariful care e 200 nu 80 de Ron).

Marius
3 years ago
Reply to  Pato Basil

Sunt si scumpe. Ajungi si la 8 euro pe ora in zonele centrale. In Budapesta erau preturi decente la parcari si erau si perioade cu taxe 0. Parca in weekend sau de vineri pana duminica, ceva gen. Depinde si de zona in care erai cazat.

Daniel
3 years ago

Prin 2014 am fost în vizită în Ungaria. Nu îmi venea să cred cât de multe piste pentru biciclete există pe acolo și cât de multă lume care le folosește. Corect chiar.

Marius
3 years ago
Reply to  Alin

Sa nu mai zic ca jegosii de unguri zic tot frigider la frigider. Niste plagiatori!

Altfel, e fix ca aia din rep Moldova, se cearta pe limba si teritorii, cei din interiorul tarii, pe restul nu intereseaza. La fel e si prin Ungaria. N-au ei treaba cu romanii si sunt mult mai dezvoltati decat noi la toate capitolele. Budapesta, Szeged sunt foarte misto.

radu
radu
2 years ago

Sunt zone in Budapesta in care parcarea e gratis. E una si pe Kiraly Utca, mai e pe Andrassy sau pe langa parcul ala central. Ideea e sa te uiti unde parchezi, sa nu fie semne cu parcare si aparat de plata. Daca nu sunt, atunci e moca. Am fost de multe ori si nu am platit niciodata parcare.

Alex
Alex
1 year ago

Exact ce ai pățit tu cu parcarea am pățit-o eu. Mi-am făcut check-in la hotel fetele de la recepție ma ajutau sa îmi instalez aplicația sa plătesc parcarea cu cardul când ele sar ca arsele aoleu politia.Deja î-mi luasem amenda.Pana am instalat aplicația pana s- a înrolat cardul în aplicație au trecut cele 5 minute de grație ( 5 minute de and îți pune amenda în geam pa a plătești parcare).Și uite asa de bun venit în Budapesta în primele 10 minute le-am lăsat 20 € .Nu îți explica nimeni nu te înțelegi cu nimeni aici.A 2 -a oara nu mai calc în Budapesta.
Nu știu dacă îți iei amenda poți sa o lași încontinoare toată ziua ca eu am plătit amenda api am plătit și locul de parcare /h.

Mara Hordean
Mara Hordean
1 year ago

Ma poți ajuta cu detalii despre plata amenzii prin Revolut? Am luat și eu amenda de parcare în Budapesta. Nu știu exact ce sa trec la beneficiar și la adresa.

Antonia
Antonia
4 months ago
Reply to  Alin

Nu te supăra , datele pentru mașină pentru care plătesc amenda unde le trec în Revolut , ca așa ei nu știu ca am plătit amenda

trackback

[…] Iar dacă nu ai folosit nimic sau ai uitat să plătești si ai luat amendă, vezi Amendă de parcare în Budapesta […]

15
0
Ce părere ai despre ce am scris?x
()
x