Meniu Închide

Agentul

Era anul 2017, iar eu impreuna cu iubita mea dragă abia ne întorsesem din prima noastră călătorie prin Europa. Fusese și primul nostru roadtrip. Venise momentul să căutăm o garsonieră în care să ne mutăm și să conviețuim.

La început, aruncasem ochii pe anunțuri în speranța să nu apelăm la un agent imobiliar, dar cum era deja septembrie, nu am mai avut răbdare să căutăm direct proprietar, pentru că veneau studenții.

Eram conștienți de treaba cu o chirie garanție la proprietar și o chirie la agent, un heirup mare, dar i-am dat înainte, deoarece majoritatea anunțurilor care ne interesau, erau cu agenție.

Găsisem un anunț cu ceva garsonieră aproape de metrou, etajul 8 din 10, iar din poze arăta decent. Am dat înainte, am programat o întâlnire cu agentul care la randul lui (ei), programase o vizionare cu proprietarul.

Am fost amândoi ca două floricele, ne-am întâlnit cu agenta, ne-a băgat pe gât treaba cu contractul de exclusivitate și am pornit la vizionare. Nu cred că e important, dar era de la Galaxy ceva.

Ne-am întâlnit cu proprietarul, iar înaintea noastră mai erau doi studenți arabi la vizionare, așa că stăteam la rând. Garsoniera era intr-un bloc vechi de pe bulevardul Iuliu Maniu, la vreo 50m de stația de metrou Gorjului, fix la bulevard. Se putea spune că puteai să cobori în metrou.

Ne interesa foarte mult acest aspect cu metroul deoarece eram studenți dar și angajați, iar metroul ne conecta rapid la punctele unde aveam nevoie.

A venit momentul vizionării. Am urcat cu un lift clasic care sigur a prins cutremurul, cu uși dublate de lemn și oglindă pe mijloc. Genul de lift în care unii prieteni își ascundeau pachetele de țigări în liceu. Ajunși la etajul 8, m-a luat puțin cu palpitații… Am intrat pe ușa garsonierei și am început să analizăm interioriul. Nu era ceva oau, modern sau foarte renovat, dar pe atunci nici nu aveam mare experiență în a ști la ce să ne uităm. Proprietarii erau simpatici.

Era un hol mic la intrare unde se situa mașina de spălat, o baie anorexică, de te loveai prin ea și se aerisea foarte greu, un dormitor sau ce vrea să fie la garsonieră, unde era un șifonier dublu, un pat matrimonial (deși preferam o canapea), un birou și alte lucruri de care să te împiedici și o bucătărie care seamănă cu cele din apartamentele noi, mică. Ce avea totuși interesant, peretele cu balconul era spart și mai câștigai niște spațiu pentru frigider, depozitare, poate chiar brad iarna.

Am dat câteva ture pe acolo, ne-a plăcut și a rămas că ne anunță ei pe cine aleg, daca pe noi ca și cuplu, sau cei doi băieți arabi. De aici probabil are sens că ne-au ales pe noi. Am uitat să precizez că proprietarul era cu nevasta, iar ea era mâna de fier.

În alta zi, am fost sunați ca să ne vedem pentru a discuta prețul, am obținut o reducere de preț de la agent (deși negocierea a fost foarte lame), iar el și-a încasat banii de la noi pentru maxim două ore în care nu a făcut mai nimic. Proprietarul nu i-a plătit nimic. După cum se mai știe, agenții au obiceiul de a își trage bani din ambele părți. Din ce am înțeles mai târziu, proprietarul și-a pus anunțul pe olx și a precizat că nu lucrează cu agenții, iar acestea au preluat anunțul oricum. Mai departe, el a subliniat că nu plătește niciun comision.

Personal, îmi e cam scârbă de agențiile imobiliare, am avut experiențe în care doar mă spamau cu anunțuri sperând ca poate găsesc ceva deși nu aveau nicio legătură cu ce le precizasem. Sau mai au foarte multe anunțuri false, cu rol de momeală. În ultimele experiențe de căutare ne-am descurcat fără. Făcusem un tool cu care urmăream anunțurile și primeam notificări.

Am locuit la garsonieră 1 an, după care am trecut la 2 camere. Ca și experiență, am avut probleme mari cu mucegaiul. Se infiltra apă în pereții de pe balcon și apărea mucegai. La fel se întâmpla și la baie, se aerisea greu și se instala mucegaiul. În timp aveam un ventilator pe coloana de aer de la baie, iar pereții îi curățasem cu niște soluții și nu mai apărea nimic, totuși era umiditatea crescută, cu tot cu acele recipiente care colectau din ea.

Cu bune, cu rele, am fost amândoi și ne-am descurcat.

Alte articole

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ce părere ai despre ce am scris?x
()
x