Meniu Închide

Școala de șoferi în Călărași

Acum mult timp, ani lumină distanță, circa 9 ani, am făcut școala de șoferi în Călărași. De ce? Nici eu nu știu, poate pentru că încă mai aveam domiciliul acolo sau din cauză că instructorul era un prieten de familie.

pexels photo 4969983

Am învățat să conduc pe o Dacia Logan, albă, cu motor de 1.5 diesel. Nu era chiar mașină de raliu, dar își îndeplinea scopul. Instructorul era mai în vârstă, asculta muzică populară la radio și abia dacă mă lăsa să turez motorul mai tare. Am învățat parcări cu tehnici clasice, cu repere (sigla aia în colțul din…), unele ieșeau, altele nu. Și la final, am dat examenul auto.

Sala am picat-o din prima. Recunosc, nu mă pricepeam la partea de infracțiuni și contravenții. Am amânat întrebările pentru final, iar acolo o incasam grandios. A doua oară am venit pregătit. Am greșit două pentru că mă văzusem cu examenul luat.

La partea de traseu, într-un oraș mic, cum este și Călărașiul, nu ai mare varietate de intersecții sau evenimente în trafic. La momentul în care practicam, puteam spune că erau pustii bulevardele. Pe atunci încă era taxa de poluare la autoturisme și nu erau atâtea mașini pe șosea. La examen, parcă dădusem replay la o casetă cu altă ședință de o făcusem înainte. Nu prea existau situații neprevăzute, poate doar un pieton care ar fi încercat să își ia viața, sau vreunul care să tragă de volan. Dar nimic, absolut nimic. Am făcut cam tot ce a vrut polițistul, mi-am luat niște puncte pentru nesemnalizarea unor manevre și aia a fost.

Dar după, am revenit în București…

Când m-am urcat în Polo-ul de pe atunci, nu reușeam să merg câteva străzi fără să îi omor motorul. După m-am obișnuit și cu benzinarul.

Treaba cu condusul în oraș mic, m-a costat. În București era total alt mediu, aglomerație, șoferi grăbiți și multe forme de obstacole, intersecții. Total altă experiență. Subliniez lume grăbită.

Aici am luat câteva ore de condus cu un instructor din București. Mi-a dat reset la stilul din Călărași. Am început să fiu mult mai calculat, mai atent, dar și să conduc mai preventiv. Acel instructor m-a supus la stres de parcă urma să mă înscrie la raliu. Nu îl pot uita cum asculta Rock FM și fredona cu voce tare, în timp ce eu făceam pe taxiul prin trafic. M-a reînvățat și partea de parcare, cum să îmi iau repere din zbor. Era pasionat de automobile și condus. Mi-a prins bine.

Recomand celor care sunt din afara Bucureștiului, dar totuși sunt la studii sau angajați în capitală, să înceapă școala direct aici, dacă au posibilitatea. Am câțiva prieteni care au făcut așa și se descurcă foarte bine în traficul din București.

Alte articole

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Iulian
3 years ago

🙂 Interesantă povestea cu instructorul rocker.

Pato Basil
3 years ago

Nu-mi place Bucureștiul, dar nici nu am avut probleme in trafic…totuși fara gps nu mă descurc, nu știu cum era pe vremuri :))

Pato Basil
3 years ago
Reply to  Alin

Cu mențiunea că am făcut școala de șoferi în Brăila, un oraș de provincie nu foarte mare.

trackback

[…] în articolul anterior cum a fost cu școala de șoferi la Călărași și cum m-a afectat când am început să conduc cu carnet, în București. Articolul acesta este […]

5
0
Ce părere ai despre ce am scris?x
()
x