Meniu Închide

Berea din Praga #1

Cum eu și prietena mea iubim și călătoritul cu mașina, în 2019 am făcut un traseu România-Ungaria-Slovacia-Cehia și înapoi.

Bere la fiecare colț de stradă

Înainte să ajungem în Praga, știam de cultura cehilor cu berea doar de prin articole, documentare sau povești de la prieteni. Când am ajuns acolo, m-am lămurit…

bere verde praga
Poză de la Mănăstirea Strahov cu bere Klášter

Oamenii ăștia chiar știu să bea bere! Au bere artizanală, locală, comercială, filtrată, nefiltrată, blondă, brună, verde. Da, verde! Am fost surprins să vizitez partea din Praga cu cetatea și lângă o mănăstire să fie o terasă unde serveau bere verde. Dacă ai vreodată drum pe acolo, Strahov Monastery Brewery.

Întră precum apa

Berea lor nu este acidulată și o halbă dispare ca prin minune. La fiecare masă beam câte una sau două. Când m-am întors din Praga, eram mai slab cu 2 kg. Chiar dacă am consumat multă bere și prăjeli, am mers și foarte mult pe jos.

Gustări pentru bere

IMG 20190430 2037527E2
Brânză murată, un ardei iute și o bucată de salată aruncată la mișto

Alt lucru la care se pricep cehii, au gustări pentru bere. Prăjeli, mâncare grasă sau diverse alimente murate (brânză). Am încercat brânza, m-am încumetat după prima bere din local și cine mai știe a câta de pe traseu. Nu am putut să o mănânc, mai ales că avea un miros apăsător, a fost mai mult pentru degustare. Aceasta era într-un borcănel, plină de ulei, ceva acrișor și mirodenii.

IMG 20190502 1959427E2
Clătită de cartofi cu lapte bătut într-o cană și sos de iaurt cu usturoi. Grăsime cât cuprinde.

Găsisem un lanț de berării, Gambrinus și aici am testat cea mai mare parte de gustări. Berea era bună peste tot și mai repede băgai o halbă de bere rece decât un suc sau o tărie. Apa în pauze, pentru hidratare.

IMG 20190502 1953047E2
Mi-a plăcut mult brand-ul Gambrinus, rețetele lor de bere și servirea din localuri. Avem o berărie Gambrinus în București, lângă Cișmigiu, dar nu am vizitat-o.

În ultima zi, am alergat să iau baxuri de bere nefiltrată pentru familie. Ne-am cărat cu ele prin ghiozdane până la periferie unde aveam mașina. La întoarcere să descoperim că se găseau și în Ungaria.

Recomand o săptămână de relaxare în Praga după toată nebunia asta cu pandemia.

Alte articole

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Marius
3 years ago

Noi am fost vreo 10 in Praga. Dupa carciuma am zis sa luam si noi ceva bere de la ei. Deh, cat pentru 10 persoane. Am nimerit la raftul de fara alcool. Oribil!

Marius
3 years ago
Reply to  Alin

Slabe? oribile!!!!!!!

Pato Basil
3 years ago

Chiar au cea mai buna bere pe care am baut-o, s-a întâmplat în aeroport (eram in tranzit) a costat cam scump vreo 12 euro halba. Dar a fost altceva.

Gabrinus am băut în avion, că am zburate cu Cech airlines :), corespunzătoare.
Sunt fan bere draft, car mai proaspătă cu atât mai bine.

Daniel
3 years ago

Mai trebuie să spun că Staropramen e berea mea favorită?

7
0
Ce părere ai despre ce am scris?x
()
x