Meniu Închide

Ce ar fi dacă #1

Încep o serie de articole cu titlul „Ce ar fi dacă” în care urmăresc simple probleme care creează complicații și ar putea fi rezolvate ușor.

Ce ar fi dacă s-ar monta semafoare de stânga în intersecții?

Luăm ca și exemplul capitala. După 12 ani în București ca și pieton și aproape 8 de condus prin acest oraș, am văzut ce fel de oameni sunt în trafic și cum este gândită infrastructura. Iar de la an la an, nu scade numărul de participanți la trafic, ci crește.

Nu prea există semafoare dedicate pentru a face stânga în intersecțiile mari. Sunt câteva, dar în zonele unde sunt centre comerciale sau în intersecțiile mai mici, în rest depinzi de prioritate de dreapta și de blocaje provocate de înfundarea intersecției.

Umplerea până la refuz a intersecției

Cei care fac stânga se dublează unul pe altul și se formează mai multe rânduri în intersecție, care duc la blocaje. Mai sunt și cei care nu respectă următoarea lege: Pătrunderea unui vehicul într-o intersecție este interzisă dacă prin aceasta se produce blocarea intersecției. În final se ajunge la ambuteiaje.

Și, mai sunt cei care după ce s-au încadrat pentru a face stânga, forțează manevra până îi obligă pe cei care vin din sens opus să frâneze sau să îi ocolească. Am pățit în trecut să traversez intersecția de la Ștefan cel Mare și un dobitoc să-mi taie fața când era la vreo câțiva metri de mine. Am frânat brusc, a intrat ABS-ul, m-am oprit aproape de el și a plecat. L-a durut undeva.

Am mers prin partea civilizată a Bulgariei, prin Ungaria, prin Austria, prin Cehia, câteva orașe din Spania și au rezolvat din probleme cu semafoare dedicate. Vrei să faci stânga? Stai, aștepți, îți vine rândul și traversezi intersecția. Nu mai blochezi, nu mai poluezi stând pe loc si ambalând motorul inutil și nu mai pui viața ta sau a altcuiva în pericol doar pentru că te grăbești sau ești neatent.

catalin paterau DkBNycMhUZU unsplash
Sursa media: Cătălin Paterau

Semafoarele de stânga există, dar nu sunt destule. Nicușor Dan promitea în mandatul său aceste modificări cu semaforizare inteligentă. Nu rămâne decât să așteptăm.

Alte articole

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Daniel
3 years ago

Rezolvarea problemelor traficului mai are de așteptat. Chiar dacă a fost promisă de Nicușor Dan. Doar că până la semafoarele de stânga sunt alte chestii mai importante de făcut. Sincronizarea semafoarelor pe bulevarde ar fi un început; eficientizarea mijloacelor de transport în comun; amenzi usturătoare pentru cei care parchează sau staționează pe prima bandă.

Daniel
3 years ago
Reply to  Alin

Știu. Mereu când trec pe Tineretului și prind un roșu știu că le prind pe toate.

Marius
3 years ago

Primul pas a fost cel de marire a preturilor de parcare. Apoi daca reusesc sa scoata din masini din oras si cumva sa opreasca cumpararea de masini sh ar fi evolutie.

Pato Basil
3 years ago

Eu as vrea sa contest ” inteligența” cu care se laudă primarul din traficul gălățean. Inteligența sistemului, nu mă iau de inteligența primarului.

Cert este că intri pe un bulevard principal prinzi roșu la aproape toate intersecțiile, sau cu noroc la fiecare două…este greu sa sincronizezi semafoarele? La un 50km/h când nu este full și la un 40 km/h când e trafic greu? Mi se pare dificil sa urmărești traficul o săptămână, că doar au și camere și să vezi că o mașină ajunge cu x secunde mai devreme… Mă refer mă mașină care a plecat prima de la verdele anterior.

6
0
Ce părere ai despre ce am scris?x
()
x