Când zic suporți, mă refer la cei care țin anumite părți din modelul printat.
Cum funcționează suporții?
Atunci când următoarele straturi formează un unghi peste 45 de grade, există șansa ca structura rezultată să o ia la vale, să atârne. Acești suporți au rolul de a forma o structură de rezistență care să preia din sarcina viitoarelor straturi de material. Aceștia pot fi evitați pentru modelele la scară mai mare, deoarece pana va ajunge duza în același loc, stratul anterior va avea timp să se usuce.
Tipuri de suporți
Suporții pot fi executați sub diferite tipare de structura. Fiecare tipar vine cu avantaje și dezavantaje. În majoritatea slicerelor, sunt prezente 5 tipare:
- Concentric
- Grid
- Lines
- Triangle
- Zig Zag
Cele mai rapide și care se desprind cel mai ușor sunt desigur tiparele simple, dar acestea sunt și cele mai slabe din punct de vedere al sarcinii susținute.
Inițial cand am instalat slicerul Cura, setarea de tipar al suporților era pe Grid. Această setare îmi mai adăuga cam o oră la timpul de printare, dar era și foarte dificil să desprind suporții de model.
La miniaturi am început să folosesc Zig Zag-ul, iar dacă este necesar, Grid când printez modelul înclinat, pentru susținere.
Poziționarea suporților
În functie de softul folosit, va veni cu una dintre următoarele setări default, touching build plate sau everywhere. Când nu știam de aceste setări, am printat un model cu suporți peste tot. A ieșit ceva horror. Mi-a pus suporți până și în gura personajului pentru a îi sustine dinții. Nu am reușit să îi scot cu succes fără a strica modelul.
După ce am citit documentația softului, am înțeles de ce setări am nevoie pentru cazul meu și cum pot evita stricarea unor detalii. Am rotit modelul, i-am pus suporți mai subțiri și a ieșit perfect.
Mai jos este un exemplu cu modelul stricat, unde i-a pus suporți Grid în gură.
După cum se vede mai sus, câteva setări greșite pot strica un model printat. Cum am povestit mai sus, am reprintat modelul cu alte setari și mai jos este rezultatul.
Sfatul meu dacă mai citește cineva acest articol și își ia imprimantă 3D, să încerce diferite setări până îi iese!