Cum spuneam și în articolul anterior, acum o lună mi-am comandat o imprimantă 3D Anycubic Vyper.
Urmeam sectorul de imprimante 3D, am mai avut un impuls să-mi achizitionez una pe la începutul anului, dar eram nehotărât. Cum tot mai făceam research și urmăream piața, am dat peste o reclamă de presale la acest model. Prețul era în bugetul meu, specificațiile, mai mult decât îmi doream, așa că am comandat-o de la ei de pe site.
A durat cam o săptămână ca să ajungă la mine în România, București, trimisă din depozitul aflat în Germania, prin DHL.
Ce m-a făcut să aleg acest model?
Faptul că am prins-o mai ieftină cu vreo 30 de dolari, am dat 330 dolari pe ea, că are auto-leveling (calibrarea patului de printare se face automat, fără să mai reglezi din suruburi, mecanic), aproape preasamblată (bineînțeles) și faptul că motorașele ar fi silențioase. Tin sa precizez ca Anycubic Vyper este și model proaspăt lansat.
Specificații
O să subliniez ce este mai important, restul de specificații se găsesc aici.
- Volum de printare 245 mm(lungime) x 245(lățime) x 260(înălțime)
- Platforma sau patul este magnetic și încălzit
- Rezoluția minimă de printare este de minim 0.1 mm
- Viteza maximă de printare este de 180mm/s, dar recomandat este 80-100mm/s
- Filamentele suportate sunt: PLA, TPU, ABS, PETG, LEMN
- Conexiunea se face prin Card SD sau cablu USB
- Dimensiunile ei sunt de 508mm x 457mm x 516mm
- Formatele suportate: STL, OBJ, AMF
Unboxing
Am urmărit livrarea online, iar în fiecare zi aveam cam câte o actualizare. Când a ajuns, m-a sunat curierul și mi-a dat pe mâna o cutie mare care cântarea 10kg.
Am desfăcut cutia cu grijă și tot ce se regăsea în ea, era țeapăn. Au folosit un fel de polistiren rigid în care au incapsulat componentele. În cutie se aflau câteva cărticele, alimentatorul, cadrul imprimantei care avea deja făcută conexiunea la baza ei și un set de duze. A venit și cu un filament de test, cât să printezi figurina de pe cardul inclus în pachet.
Am urmat instrucțiunile din manual, care sunt foarte clare, ai de înșurubat cadrul pe bază, de introdus conducta pentru filament în ansamblul care mișcă filamentul spre extruder, de pus șoricei la câteva cabluri ca să le ancorezi și de scos siguranțele (alți șoricei) de pe motorașe. Sculele, șurubelele și șoriceii sunt incluse în colet si unele se regăsesc în sertarul imprimantei.
Ca și câteva sfaturi, în sertar se regăsește un cleștișor cu care se pot tăia protecțiile de plastic.
A urmat partea în care am pornit imprimanta, are un comutator în spate, iar după ecranul cu touch, am ales să printez modelul 3D care era deja pe cardul SD. Acești pași se regăsesc în manual.
Dacă nu găsiți fișierul de printat în interfață, vedeți să nu fie în folderul cu numele imprimantei. Încercați să îl aduceți în folderul rădăcină al cardului (root).
Nu am mai fost așa de entuziasmat la prima utilizare a unui produs. Primul montaj îl facusem invers, cu cadrul răsucit, iar după am luat-o de la capăt.
Păreri
- Puteau să mai pună niște filament în plus. Am comandat și o rolă de 1kg. Mult mai calitativă pe lângă cea de demo.
- Nu au încă profil pentru Cura și trebuie să setezi configurând un profil existent. Tutorialul cu profilul de Cura se găsește pe cardul SD cu care vine.
- Este cam gata de printare după pașii din manual. Deci nu ai bătaie de cap extra, decât daca vrei să testezi lucruri mai complexe.
- Dacă folosiți versiune de Cura mai nouă, încercați să modificați și setările pentru suporți. Sunt mult prea puternici cei din noile setările și iau mult din timpul de printare (plus că aveți șanse să stricați modele la desprindere).
- Nu se aud motorașele atunci când printează, dar se aude ventilatorul.
Per total sunt mulțumit de imprimantă și nu am întâmpinat vreo problemă. Am încercat să printez diverse, în special figurine. La scară mai mică, figurinele necesită setări extra pentru printare și pentru a evita probleme comune ale imprimantelor 3D.
Ce fel de date îți trebuie pentru a printa? Spre exemplu daca ai ceva mesh-uri din sisteme CAD? Merge?
Da, numai să fie exportat modelul în formatele de mai sus.
Pă-i pune-o la treabă!
[…] Într-o zi am decis să mă bag pe partea de printare de obiecte și mi-a plăcut. M-am aruncat pur și simplu cu capul înainte și am luat o imprimantă 3D. […]
[…] când m-am apucat să printez miniaturi sau diverse busturi cu imprimanta 3D, am învățat și diverse tehnici de […]