Meniu Închide

Barierele lingvistice sau cum să exersezi engleza

Anul anterior, aveam o nemulțumire, faptul că eu nu prea comunic în engleză. Vizionez filme sau seriale fără subtitrare sau cu subtitrarea în engleză, ascult muzica, înțeleg versurile, citesc articole și cărți, dar rar comunic.

Înainte comunicam în engleză doar când călătoream și întrețineam maxim un dialog de bază. Cu timpul, s-a transformat în frustrare și am încercat diverse metode a îmi exersa comunicarea.

Prima metodă, a fost să intru pe discord, pe un grup de engleză, unde puteai să vorbești random cu lumea. Aici am interacționat mai mult cu ruși (înainte de razboi). Este un exercițiu bun, dar până la un punct. Îmi aduc aminte că aveam dialog precum la școală, ce mai faci, unde stai, ce lucrezi, cum e meseria, întrebări asemanatoare și nu prea complexe răspunsurile.

A doua metodă și cea mai consistentă (în principal din acest motiv), a fost să îmi schimb jobul și să ajung într-o echipă mixtă, din diverse țări și culturi. M-a scos direct din zona de comfort. Zi de zi, avem ședințe, trebuie să explic diverse lucruri tehnice de pe proiect, să planificăm, să cerem ajutorul la alte echipe. Orice aș face, trebuie să comunic în scris sau oral în engleză. Așa m-am obișnuit să înțeleg și un indian.

După primele zile în care aveam emoții precum un copil și mă luau toate transpirațiile, totul a devenit o normalitate. Am depășit o barieră psihologică și lingvistică. De fiecare dată încerc doar să îmi îmbunătățesc comunicarea și o fac din mers, fără a mă mai gândi prea mult în română.

Acum, comunicatul în altă limbă este o normalitate, nu mai este un subiect tabu. Nu îmi mai fac griji că nu mă descurc, sau că mă fac de râs. Aparent, era doar o autosabotare din partea mea, neavând încredere în mine.

Așadar, dacă doriți exercițiu, sunt soluții precum: discord, alt job, clienți externi, ședințe, călătorit, gaming cu străini și voice chat, șamd…

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Buto Maria
6 months ago

E clar ca daca vrei sa inveti limba engleza trebuie sa vizionezi seriale online. Eu nu credeam in asa ceva, dar m-am apucat sa ma uit la seriale turcesti cu subtitrare in engleza. Ce sa vezi, dupa 1 an deja stiu engleza de nivel mediu. Nu stiu eu gramatica, dar ajuta foarte mult!

2
0
Ce părere ai despre ce am scris?x
()
x