Îmi aduc aminte, intram pe poarta de lemn, care era prinsă cu o sârmă, treceam de prispa clasică a caselor bătrânești și ajungeam unde era holul. Acolo era o sârmă afară, de care trăgeam și sunam un clopoțel la interior…
Ieșea și mă întâmpina mămaia Ioana. O bătrânică scundă, ușor cocoșată, cu baston și cu un chip simpatic și zâmbăreț când mă vedea. Era o persoană scumpă mie și oricui o întâlnea.
Mereu îi plăcea să mă surprindă cu ceva. Ori se ducea în tinduță și se întorcea cu ceva dulce, ori scotea niște bomboane din buzunarele șortului pe care îl purta, ori punea o oală de tuci pe aragaz și făcea niște gogoși. Mai îmi dădea până și gem pe pâine, o delicatesă. Pâinea era făcută în casă.
Iar ce îmi plăcea mie cel mai mult… avea vreo 2-3 câini prin curte și le mai făcea mămăligă la ceaun în curte, pe pirostrie. Îmi tăiam un colț și puneam gem, era genială combinația. Mălaiul ăla de la moară, mămăligă aia aspră și concentrată, acel gem de casă, nu puteam să mănânc ceva mai bun. Când mai veneam, îi ceream mămăligă daia de face pentru animale.
Această bătrânică cum ziceam, era simpatică, ne lăsa să ne jucăm la ea în curte, să ne cațărăm în copaci, dar și să îi animăm curtea. Ea era singură, soțul îi murise mai de tânăr și îl jelea când putea, cântând. Ea avea la rândul ei copii care erau de seamă cu părinții mei sau poate mai in vârstă.
Ce pot spune, e că a facut parte din copilăria noastră, iar acum o zi și-a găsit liniștea la 90 și ceva de ani (97).
O să îmi amintesc cu drag fiecare întâmplare, dar și ce om minunat a fost și cum a participat la formarea noastră. Dumnezeu să o ierte...
Îmi amintesc că mâncam, în general la pomeni că desert, „tocmagi” făcuți la „chirostie”. Era fidea cu lapte puțin îngroșat cu făină cred, și cu zahăr și prindea și un gust de …foc din acele lemne (fum) dar bu era ars. Abia aștept să fac și eu, chiar mă uit sa cumpăr ceva ceaun din fontă, disc, etc… Dar sunt extrem de scumpe.
Erau alte vremuri inainte , vremuri foarte frumoase